Cukraus žala

Cukraus žala

balandžio 04, 2017 - by Greta Chochlovaite - in Visos

No Comments

Lietuvoje pacientai vis dar skiria nepakankamai dėmesio kokybiškai dantų priežiūrai, o cukrų turintys maisto produktai – neatsiejama kasdienio maisto raciono dalis. Retas, kuris žino, kad cukraus galima rasti ne tik saldainiuose, bet ir kituose maisto produktuose, tokiuose kaip sultys (net ir naminės), pieno bei duonos gaminiai. Lietuvoje vienas gyventojas per metus suvartoja maždaug 31,2kg cukraus, tai yra maždaug 17 arbatinių šaukštelių per dieną, – beveik tris kartus daugiau, nei rekomenduojama. Suaugusiems suvartojamas cukraus kiekis neturėtų viršyti 30g (7 šaukštelių) per dieną.
 
Cukrus yra vienas pagrindinių dantų ėduonies sukėlėjų. Dantų ėduonis – labiausiai paplitusi lėtinė liga pasaulyje ir šiuo metu yra viena pagrindinių pasaulio sveikatos problemų, kuri sukelia nemenkų problemų žmonėms. Tačiau ne kiekvienas pagalvojame, kad šios ligos galima išvengti keičiant savo elgesį.
 
Didelę riziką susirgti dantų ėduonimi sukelia ne tik suvartojamo cukraus kiekis, bet ir vartojimo dažnis. Net mažai saldintas maistas ar gėrimai paskatina bakterijų sukeliamą rūgščių gamybą ir pažeidžia dantį, jei yra vartojamas nuolat ir (ar) juo yra užkandžiaujama. Valgant kas 2–3 valandas (5–6 kartus per dieną) dantys ilgiau išliks sveiki. Svarbu atsiminti, kad per tarpus tarp valgymų nereikėtų užkandžiauti ar gerti saldintų gėrimų.
 
Žinoma, kiekvienas žmogus turi teisę pasirinkti, kokius produktus valgyti, o kurių – vengti. Tačiau valgydami produktus, kuriuose yra daug cukraus, greičiausiai neišvengsite dažnų vizitų pas odontologus. Siūlome maistą rinktis atsakingai, kad tokie vizitai būtų retesni.

Share this article

Greta Chochlovaite

×

Užsiregistruokite vizitui ir mes su Jumis susisieksime!